verbouw-renovatie-kantoren-interieur-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-01

Maliegarage en Monumenten Maliebaan

Slapende tempels uit de as herrezen

 

LOCATIE
Maliebaan tot Monseigneur van de Weteringstraat, Utrecht

PROGRAMMA

Gefaseerde transformatie en herbestemming van zeven gebouwen waaronder twee gemeentelijke monumenten, een rijksmonument, industrieel erfgoed en binnenplaatsen

ONTWERP EN REALISATIE
2016 - 2020

OPDRACHTGEVER
Maliestate

SAMENWERKINGEN
Bouwbedrijf Kuilenburg & Oomen
Morpheus
Utrecht City Concepts
Maliehotel
Alberts & Muus
Tuintekenbureau Mijn Kleine Tuin
Van der Linden Constructieadvies
Bouwfysisch Adviesburo Zorn

FOTOGRAFIE
Marcel van der Burg

verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-situatie-02
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-10.jpg

Bevrijd binnengebied

Aan de noordwestzijde van de Utrechtse Maliebaan is een labyrintisch plangebied met zeven gebouwen, honderden ruimtes, donkere gangen, smalle stegen en talloze muren geleidelijk geopend en bevrijd. Een in ere herstelde, monumentale poort openbaart een aantrekkelijk binnengebied waar de verschillende panden, binnenplaatsen en tuinen weer waardig samenwerken en trots de toekomst tegemoet treden. De opdrachtgever gaf carte blanche voor de planvorming op voorwaarde van aantoonbaar rendement, flexibele exploitatie en een gefaseerde ontwikkeling.

 
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-11
 
verbouw-kantoren-restaurant-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-03.jpg

Karaktervolle garagehal

Achter twee volledig gerenoveerde rijksmonumentale panden bevindt zich een tot creatieve hotspot getransformeerde garagehal. De voormalige garagehal is ontdaan van alle inbouwen zodat deze in zijn volle lengte te beleven is. Stoere stalen spanten, betonnen cassetteplafonds en lange lichtstraten aan weerszijden bepalen weer het karakter van de hal, zoals dat bij de bouw in 1953 bedoeld was. De garagehal is over zijn volle lengte bekleed met een groendak. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat, een grotere biodiversiteit en een fraai uitzicht voor omwonenden.

 
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-04.jpg

Structurerende lichthoven en lichtstraten

Het interieur van de hal is middels drie glazen lichthoven opgedeeld in functionele en overzichtelijke zones. De lichthoven bieden plek voor vergaderingen, workshops en presentaties. Daaromheen en ertussen liggen een lobby, een bar met open keuken en verschillende werkvelden. De ruimtes onder de lange lichtstraten zijn vrij gehouden om de werkvelden en de lichthoven te ontsluiten. Aan het uiteinde van de hal geven openslaande deuren toegang tot een prachtige binnentuin met terrassen en een tuinpaviljoen.

 
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-06

Verbindend materiaalgebruik

Net als vroeger geeft een bronzen hekwerk toegang tot de gezamenlijke binnenplaats. De voorhuizen, het achtergelegen ateliergebouw uit 1871 en de garagehal zijn weer zichtbaar herenigd door het opschonen van de binnenplaats en de nieuwe bestrating van blonde klinkers in keperverband. Passend bij het oorspronkelijke gebruik is de vloer van de garagehal uitgevoerd in gepolijst, zwart beton. Het interieur van een naastgelegen jaren zeventig gebouw is losjes geïnspireerd op het Space Age tijdperk. Een lange vide voorziet de werkruimtes beneden van daglicht en doorzicht. Drie donkere, mysterieuze wenteltrappen landen in de vide en maken flexibele verhuur mogelijk.

 
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-07.jpg
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-08.jpg
 
nieuwbouw-woningen-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-14.jpg
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-11.jpg

Appartementencomplex De Monseigneur

Het sluitstuk van de ontwikkeling ligt aan de zijde van de Monseigneur van de Weteringstraat. Hier wordt de inferieure bebouwing vervangen voor een chic appartementencomplex met acht stadswoningen en een binnenplaats. De ruimtelijke opzet en de gevels zijn geïnspireerd op de gespiegelde klassieke dubbelhuizen die her en der te vinden zijn in de straat en de nabije omgeving.

 
 
verbouw-kantoren-monument-maliebaan-utrecht-RHAW-architecture-12
 
Vorige
Vorige

Dubbelland Woonboerderij

Volgende
Volgende

Meenkselaan Villa